İster matbaacılıkta olsun isterse dijital baskıda olsun; her iş için uygun bir kâğıt türü vardır. Ancak piyasada onlarca farklı kâğıt çeşitleri ve boyutu varken sizin projenize en uygun kâğıdı seçme konusunda bazen kararsız kalabilirsiniz.

Tabii çıktınızı nasıl bastıracağınız da kâğıt türü ve ebatında oldukça önemli bir faktördür.

Eğer siz de kitap, broşür, kartvizit ya da dergi çıkarmak istiyor ve ne tür bir kâğıt kullanmak gerektiği konusunda bilgi edinmek istiyorsanız bu yazıda yaygın olarak kullanılan bazı kağıt türlerini ele alıyoruz.

Matbaacılık ve Dijital Baskıda Yaygın Olarak Kullanılan Kâğıt Türleri
Baskıya yönelik kâğıtların farklı özellikleri ve kullanım alanları vardır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanlarına göz atalım:

Kağıt Çeşitleri

kağıt çeşitleri

Mat Kuşe Kâğıt

En sık kullanılan kâğıt türlerinden biridir, zira günlük işler için oldukça uygun ve ekonomiktir. Dışındaki beyaz kaplama sayesinde mürekkep mat kâğıt üzerinde diğer kâğıtlara nazaran daha hızlı kurur.

Kuşe kâğıttan farklı olarak mat kâğıdın üzerinde herhangi bir kil kaplama yoktur. Bu nedenle mat kâğıt gözenekli bir kâğıttır. Bu da mat kâğıdın renkleri biraz daha sönük ve mat olarak göstermesine neden olur. Gözenekli yapısı nedeniyle mürekkebi emer ve renklerin bir miktar sönük olmasına neden olur.

Fotoğraf basımı için pek uygun olmayan mat kâğıt, üzerinde görsel ve fotoğraf olmayan projeler için idealdir.  Ayrıca kuşe kâğıt gibi parlamadığı için metin ağırlıklı çalışmalarda metni okumak daha kolaydır. Buna karşın kuşe kâğıt üzerinde bir yazıyı, örneğin tepede bir ışık kaynağı varken okumak bazen zorlayıcı olabilmektedir.

Premium mat, yarı mat ve fotoğraf kalitesinde mat olmak üzere üç türü vardır.

Premium mat kâğıt, mürekkebi çok az emer ve buna karşın iyi sonuç verir. Özellikle kitap basımında kullanımı yaygındır.

Yarı mat kâğıt da kuşe kâğıttan daha az, saten kâğıttan daha çok parlaktır.

Fotoğraf kalitesinde mat kâğıt ise, fotoğraf basımı için neredeyse kuşe kâğıt kadar idealdir, ancak onun kadar parlamaz. Renk üretimi ve detaylar son derece kalitelidir ve kuşe kâğıttan daha ekonomiktir.

Parlak Kuşe Kâğıt

Parlak bir yüzeye sahip olan kuşe kâğıt, bu özelliği kaolin adı verilen beyaz bir kilden alır. Bu kil kâğıttaki liflerin arasındaki boşluğu doldurur ve kâğıda pürüzsüz ve parlak bir görünüm kazandırır.

Kuşe kâğıt genelde renkli ve siyah beyaz fotoğraf baskıları için idealdir zira kuşe kâğıt mürekkebi emmez, kâğıdın yüzeyinde sabitler. Mürekkebin dağılmasını engellediği için de kuşe kâğıt üzerinde renkler, mat kâğıda nazaran daha canlıdır.

Premium kuşe kâğıt, fotoğraf basımı için en ideal kâğıt türüdür ancak standart kuşe kâğıda göre daha pahalıdır.

Yarı saydam kuşe kâğıt ise standart kuşe kâğıttan daha düşük bir yüzey parlaklığına sahiptir. Eğer kuşe kâğıt kullanmak istiyor ancak kâğıdın farklı ışık ortamlarında fazla parlamasını istemiyorsanız bu kâğıdı tercih edebilirsiniz.

Metalik süper kuşe kâğıt üzerindeki özel kaplama nedeniyle son derece parlak bir yüzeye sahiptir ve fotoğraf basımı için idealdir. Bu denli yoğun bir kaplamaya sahip olan bir kâğıdın mürekkebi de farklıdır tabii.

kağıt çeşitleri

Lazer Yazıcı Kâğıdı

Lazer yazıcılarda kullanılması en doğru kâğıt çeşididir. Döküman, çek, etiket gibi iş hayatı ile ilgili projelerde kullanımı yaygındır.

Inkjet Yazıcı Kâğıdı

Bu kâğıt, inkjet yazıcılarda (printer) kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Inkjet kâğıdı adı üzerine inkjet mürekkebi ile son derece uyumlu bir birlikteliğe sahiptir. Fotoğraf, kartvizit gibi baskı projeleri için ideal bir kâğıt türüdür.

Bristol Kâğıt

Ağır, kalın ve kaplamasız bir kâğıt türüdür. Standart olarak 0.15mm kalınlığında olan Bristol kâğıdı, büyük oranda kitap kapağı, bilet, broşür gibi projelerde kullanılır.

CV Kâğıdı

CV kâğıdı (resume paper), genelde CV çıktısı almak için kullanılan bir kâğıttır. Fotokopicilerde kullanılan standart 80/gsm kâğıda göre daha profesyonel bir kâğıttır. Yüksek kaliteli bir CV kâğıdının üzerinde filigran bulunur ve bu filigran sadece kâğıt ışık kaynağına doğru tutulduğunda belli olur. Zengin ve profesyonel bir görüntü sunan CV kâğıdı, iş başvurularınızda sizi diğer adaylardan bir adım öne çıkarabilir.

kağıt çeşitleri

Birinci Hamur Kâğıt

İçindeki selüloz oranı, odun miktarından fazla  olan birinci hamur kağıtlar çoğunlukla antetli kağıt, broşür ya da kitap basımında kullanılır.

İkinci Hamur Kâğıt

Kitap kâğıdı olarak ikinci hamur kâğıt yaygın olarak tercih edilir. İkinci hamur kâğıdın içindeki selüloz ve odun oranı birbirine çok yakındır. Renk olarak kreme çalan beyaz diyebileceğimiz ikinci hamur kağıt, kitap gibi ürünlerin baskısında ekonomik olması nedeniyle tercih edilir.

Üçüncü Hamur Kâğıt

Saman kâğıdı olarak da bilinen üçüncü hamur kâğıdın bileşiminde odun oranı daha fazla, selüloz oranı daha azdır. Son derece ekonomik olmasına rağmen günümüzde kitap basımında veya başka alanlarda kullanımı çok azdır. Eski günleri hatırlatması bakımından nostaljik bir kağıt türü olarak hayatına devam etmektedir bile diyebiliriz kendisi için.

kağıt çeşitleri

Aydınger

Parlak bir yüzeye ve yarı saydam bir görünüme sahip olan aydınger kâğıdı, beyazlatılmış kimyasal selülozdan imal edilir. Kullanım yerine göre farklı kalınlıklarda aydınger bulunur. Serigrafi baskı tekniğinde renk ayrımı için aydınger kağıdı kullanılır.

Kraft Kâğıdı

Kraft kâğıdı toprak rengi bir görünüme sahiptir. Kaplamasız bir kâğıt türü olan kraft kâğıdı , kalın ve koyu renkli tasarımların basılmasına daha uygundur ve vintage bir görünüm sunar.

Tintoretto Gesso

Dokunması büyük bir zevk olan İtalya kökenli Tintoretto Gesso kâğıdı, özellikle düğün davetiyelerinde ve özel kartpostallarda kullanılan oldukça şık bir kağıt türüdür. Kağıdın üzerine çekiçle vurulmuş gibi bir dokusu vardır.

Acquerello

Acquerello da özel bir kağıt türüdür. Birbirine paralel düz çizgilerden oluşan dokusu ona lüks ve eski zamanları yansıtan bir karakter verir. Dokulu ve lüks bir kağıt kullanmak gerektiğinde Acquerello doğru bir seçim olacaktır.